Seek discomfort
Een snellere website in 3 stappen
Een snellere website in 3 stappen

Een snellere website in 3 stappen

Binnen SEO (search engine optimization) bestaan drie pijlers: content (relevantie), autoriteit en techniek. Vaak ligt de focus op content, want zonder zoekwoorden ben je niet vindbaar toch? Het schrijven van SEO content is de meeste mensen niet vreemd, maar in veel gevallen lijkt het alsof techniek het ondergeschoven kindje is binnen het optimaliseren van websites. En dat terwijl de snelheid van je website cruciaal is voor je vindbaarheid.

De snelheid van je website is een belangrijke graadmeter in de pijler techniek. Want wie houdt er niet van een snelle website? Ik wel, en Google ook. Google kijkt bij het weergeven van de zoekresultaten namelijk naar of de website gebruiksvriendelijk is. En Google bepaalt gebruiksvriendelijkheid grotendeels door de paginasnelheid te beoordelen. Snelle website = gebruiksvriendelijk. 

Als jij een website bezoekt en het duurt lang voordat de pagina geladen is, hoe snel haak jij af? Google
heeft dit onderzocht en kwam tot de conclusie dat 53% van de gebruikers afhaken als een mobiele website langer dan 3 seconden nodig heeft om te laden.

Website versnellen

Dus, tijd om je website sneller te maken! Dat hoeft niet moeilijk te zijn, het fijne van Google is dat ze willen dat jij en je website succesvol zijn. Ze geven daarom allerlei gratis tips tools zodat jouw website verbeterd en versneld kan worden. 

De graadmeter: https://pagespeed.web.dev/ 

Het werkt simpel, vul de url van je website in, laat ‘m analyseren en tada! Daar is je rapportcijfer. Wanneer je naar beneden scrolt zie je hoe je website is ingeladen, wat de snelheid statistieken zijn en wat de aanbevelingen zijn om je website te versnellen. PageSpeed staat standaard op mobiele weergave omdat de meeste mensen via mobiel browsen. Bovenin kan je wisselen tussen de mobiele en desktop weergave. 

Wil je weten of jouw website ook het meest via mobiel bezocht wordt? Check het in Google Analytics.

Wat nu?

Is je rapportcijfer onvoldoende? Dan is het belangrijk om de aanbevelingen van Google -voor zover mogelijk- uit te voeren. De meeste problemen zullen zitten in de grootte en bestandsvorm van afbeeldingen, ongecomprimeerde content, onnodige CSS of bronnen die de weergave blokkeren. 

Gelukkig zijn deze dingen makkelijk op te lossen!

1. Afbeeldingsgrootte verlagen

Een afbeelding met een grote bestandsgrootte vertraagt je website en dat wil je niet. Vroeger kwam je er nog mee weg om je .jpg of .png te comprimeren naar een paar honderd KB maar tegenwoordig kom je daar niet meer mee weg. Het beste is het omzetten van je afbeeldingen in WEBP of AVIF. AVIF kan meer, maar WEBP wordt door meer browsers ondersteund. Ik zou daarom voor de laatste gaan. Google heeft zelf de bestandsindeling WEBP ontwikkeld om een afbeelding beter geschikt te maken voor websites. 

Je kan de bestandsindeling wijzigen door een plugin te downloaden (WordPress) of door je afbeeldingen simpelweg door een converter te trekken en opnieuw te uploaden. 

Ik gebruik WordPress maar heb ze toch opnieuw geupload in WEBP format. Op de een of andere manier vond mijn thema de plugin niet zo leuk en zag mijn website er een paar dagen lang uit alsof het in 1998 gemaakt was. :’) 

2. Overbodige content verwijderen

Hoe meer onnodige zooi (CSS) er op je website staat, hoe langer het duurt voordat hij geladen is. Makes sense right? Daarom, verwijder thema’s die je niet gebruikt, CSS waar je niks aan hebt en maak ‘m zo ‘schoon’ mogelijk. WordPress heeft er een handje van om CSS in je website te prakken wat alleen van pas komt als je gebruikt maakt van sommige WordPress editors, zoals Gutenberg. Dit is vrij makkelijk op te lossen met de plugin WPCode. Hierin kan je pre-made snippets aan je website toevoegen die dit soort CSS automatisch uitschakelt, zodat het je laadtijd niet vervuilt. Een bekende is de Gutenberg Block Library en de Gutenberg Editor. Als je geen gebruik maakt van Gutenberg: uitschakelen die hap! 

Afhankelijk van de verbeterpunten die PageSpeed aanbeveelt kan je code snippets (stukjes code) aan je website toevoegen die dit voor je doen. Staat er iets bij wat je niet via WPCode kan uitschakelen? Gooi een muntje in Google, grote kans dat anderen dit pad al eerder bewandeld hebben. 

3. Content comprimeren

Zodra je al het onnodige spul hebt verwijderd kan je de rest comprimeren. Dat kan via GZIP. Door je content te comprimeren maak je een kleiner pakketje van je website waardoor het laden stukken sneller gaat. 

GZIP compressie kan je aanzetten door een bestand in je server aan te passen. Twijfel je of jouw website dit al doet? Dit kan je hier testen

Hoe comprimeer ik mijn content?

Dat kan door het toevoegen van een plugin aan je website. Wel wil ik hierbij zeggen dat een grote hoeveelheid plugins ook kunnen bijdragen aan het vertragen van je website, kijk hier dus mee uit. Wat je ook kunt doen is het downloaden van het .htaccess bestand (een bronbestand) uit je server. Die pas je aan en upload je terug naar de server. Het verschilt per host hoe dat in z’n werk gaat, maar daar helpen ze je graag mee. 

Makkelijk uitgelegd: Mandje van Tichelaar
Dit bestand zegt tegen je website: ‘dat kan korter’ waarna je website bij het laden zegt ‘MAND’. 

Echt, duidelijker kan ik het niet maken. 

Heb je nog meer vragen over SEO? Check deze pagina of stuur me een mailtje! Kan naar hello@followfernweh.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *