Seek discomfort
Puerto Escondido: Starlink-powered Paradise
Puerto Escondido: Starlink-powered Paradise

Puerto Escondido: Starlink-powered Paradise

Technisch gezien ligt Puerto Escondido in Mexico maar daar is hier vrij weinig van te merken. Het is de laatste stop van mijn reis, en hoewel het geen plek is die ik zelf zou hebben uitgekozen ben ik blij dat ik er ben. Twee vriendinnen die ik heb ontmoet in de Dominicaanse vroegen of ik ook kwam voor de laatste drie weken, hell yeah! Dus hier zitten we dan. Omringd door smoothiebowls, superfoods, surfwinkels en supermarkten waar Amerikanen met dollars proberen te betalen. Welkom in het Starlink-powered Paradise!

Detoxen aan de Pacifische kust

Na een overstap op Mexico Stad kwam ik aan op het piepkleine vliegveldje van Puerto Escondido. Na een taxirit van een kwartiertje kwam ik aan bij ons huis in La Punta: het walhalla voor de digital nomad. Op de hoofdstraat word je doodgegooid met co-workplekken die Starlink aanbieden (want het gewone internet is niet sterk genoeg) en overal kan je terecht voor green juice en gezond eten. Mij hoor je niet klagen. Na twee maanden Colombia schreeuwt mijn lijf om groenten en voedsel wat niet gefrituurd is! Hoe fijn dit alles ook is, het knaagt wel. In de hoofdstraat vind je hier en daar een verdwaalde taco-stand maar dat is ook het enige Mexicaanse wat er te vinden is. Als je me had verteld dat ik in Costa Rica was had ik het ook geloofd. 

Los daarvan is het wel onwijs lekker om even niet te hoeven struggelen met mijn slechte Spaans, WiFi en eten. Dit is het vakantiegevoel! Ook ben ik op dit moment heel blij met alle co-work plekken. Ik heb flink wat nieuwe klussen aangenomen waar ik wel stabiel internet voor nodig heb. En als kers op de taart heb ik mijn twee vriendinnen hier. Alleen reizen is fantastisch, maar deze meiden om me heen is feest.

Lekker met de meiden Puerto Esco
Plastic krukjes, golfplaten en een menukaart in Comic Sans: dan weet je dat het eten fantastisch is.

Puerto Escondido: gentrificatie of gewoon toerisme? 

Gelukkig is het dorp Puerto Escondido, boven La Punta, wel écht Mexicaans (we rijden erdoorheen als we naar Pilates gaan, jaja ik ben die persoon geworden) en heb ik daar het gevoel dat ik in Mexico ben. 

Dat La Punta zo verhipt is is niet gek. Het weer is fantastisch, er is veel te doen surfdorpjes brengen nou eenmaal een chille vibe met zich mee. Dankzij aandacht bij vele reisblogs (met dank aan Reisjunk, 3opreis en duizenden andere influencers en Youtubers) lopen hier veel Nederlanders rond, maar ook alle holistische en life-conscious Amerikanen hebben dit paradijsje gevonden. Ooit was La Punta vast een gezellig hippie-achtig surfdorp, maar nu is het een bouwplaats waar de hippe vakantiehuizen de grond uit worden gestampt. Officieel mag je hier niet hoger bouwen dan de palmbomen, maar ik ben bang dat het niet lang gaat duren voordat de hoogbouw hier ook de kustlijn siert. 

Je zal wel merken aan mijn toon; ik ben in tweestrijd. Deze hele reis al eigenlijk. De plekken die verhipt zijn stonden in eerste instantie niet op mijn wishlist, maar het gemak is groot. Havermelk is namelijk lekkerder dan gewone melk en mijn Engels is en blijft beter dan mijn Spaans. Aan de andere kant heb ik -gedwongen- het beste Spaans geleerd op de plekken waar weinig toeristen kwamen, en was het heel tof om met de lokale bevolking kennis te maken en het land écht te leren kennen. Alles is balans, dus voor nu ga ik ervan genieten dat ik hier ben en vakantie kan vieren, en de volgende keer kies ik weer iets uit waar ik meer moeite moet doen om mee te draaien. 

Tiplijst Puerto Escondido

Zo, het klaaguurtje is voorbij: tijd voor highlights! De beste fish taco’s van La Punta haal je bij Fish Shack. Ik moest bijna huilen, zo lekker. De beste plek om te borrelen en de zonsondergang te bewonderen is La Olita. Daar haal je ook goddelijke Michelada’s en zij maken guacamole waar je van blijft dromen. La Ola Taquería is dat ene echte Mexicaanse tacoplekje waar je taco’s al pastor haalt zoals je ze wilt. TL verlicht, oncomfortabele krukjes en met een menukaart in Comic Sans. Perfect.

Fish Shack taco's
Emotionele vistacos

Conclusie

De afgelopen maanden heb ik weinig tijd (en zin) gehad om aan mijn mentale gezondheid te werken, maar daar is nu weer alle tijd, energie en ruimte voor. Op dat punt is Puerto Escondido perfect. In deze omgeving is het heel makkelijk om goed voor jezelf te zorgen. Ik begin elke ochtend met de Miracle Morning, ga drie keer per week naar Pilates en ik eet gezonder dan de afgelopen maanden bij elkaar. Mocht je dus op zoek zijn naar een plek om weer helemaal tot rust te komen; dan is Puerto Escondido jouw nieuwe droombestemming. Ben je op zoek naar Mexico? Blijf dan vooral weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *