Seek discomfort
Het reisgevoel vasthouden
Het reisgevoel vasthouden

Het reisgevoel vasthouden

…En dan zit je weer op de bank. De jetlag is weg en mijn backpack ligt weer op de vliering. Nu ik langzaamaan al mijn vrienden en familie weer heb gezien is het echt voorbij. Ik ben thuis. Het is een feestje om iedereen weer te zien maar ik mis de vrijheid van het reizen. Niet alleen de vrijheid om te gaan en staan waar ik wil, maar ook de vrijheid in mijn hoofd. Daarom is mijn doel de komende tijd om het reisgevoel vast te houden en niet meteen in oude patronen te vallen die ik niet gemist heb aan de andere kant van de oceaan. Ik heb het nu niet over the usual stuff toerist in eigen stad zijn, de oceaan als wekkergeluid instellen of Spaans praten tegen de barman, maar eerder zaken die mezelf gaan beschermen tegen stress en een gejaagd leven. Komen ze!

Agenda leeghouden

Voor ik vertrok was ik bang voor mijn agenda. -echt inclusief trillend handje boven de app op mijn telefoon- Ik zag bij het openen ervan een waas van balkjes, kleurtjes en geen dag waarin nog niks stond tot minstens anderhalve maand verder. Waren dit allemaal moetjes en stomme dingen? Juist niet! Het waren back-to-back borrels, in auto’s naar overal, uitjes, feestjes en meer. Alles was leuk, en ‘nee’ kwam niet voor in mij vocabulaire. 

De eerste week in Portugal was die agenda ineens leeg. Ik KON er niet bij zijn, want ik was er niet. Wat een vrijheid, wat een rust! Wanneer er wel een afspraak was, had ik er zin in want ik had er tijd en ruimte voor. Echt genieten.

Wanneer je lang genoeg in het buitenland hebt gezeten besef je dat FOMO afgeleerd kan worden en dat het prima is dat je dingen mist. Mijn regel nu is dat ik afspraken meer maak die verder in de toekomst liggen dan de komende week. Ga ik dingen missen? Absoluut, en dat is prima. Op deze manier kan ik weer een keer ‘ja’ zeggen tegen spontane plannen en heb ik lucht in mijn planning. Heb ik niks? Dan heb ik een avond voor mezelf, en ik ben erachter gekomen dat die vaak meer waard zijn dan welk feestje dan ook. 

drukke agenda
Lago Atitlán in Guatemala

Leef in het moment

Wat een ander resultaat is van de lege agenda is dat ik meer bezig kan zijn met nu en vandaag. Hiervoor was ik al bezig met het volgende feestje terwijl ik de huidige activiteit aan het afraffelen was en het grootste deel van het moment niet bewust meemaakte.

Ik wil af van het afraffelen. Leven in het moment en genieten van de kleine dingen. (cliché, I know)

Zeker de laatste week voor ik terug naar huis ging merkte ik hoe schaars de tijd was. Dingen voor het laatst doen en mensen voor het laatst zien. Voor het laatst de mooiste zonsondergang zien. Voor het laatst lunchen bij ons favoriete lunchtentje. Ik heb zo genoten van die week dat het me opviel dat ik verder nooit zo van momenten geniet! Dus nee, leef niet alsof vandaag je laatste dag is, maar maak momenten mee alsof je over een week weg bent voor onbepaalde tijd. Tikje minder dramatisch, groter effect. 

Minimaliseer

Ik heb 6 maanden geleefd met 13 kilo spullen. (Kijk, daar loopt een backpack met pootjes) Ja, het was er warm dus ik had geen dikke kleding mee. Nee, ik hoefde geen meubels mee te slepen maar toch. Je leert met weinig spullen leven en dit is iets wat ik toch door wil trekken in Nederland. Ik ben de zaken die ik wel heb ook meer gaan waarderen. Zo zie je weer, alles is bewustzijn. (Wat is ze lekker zweverig vandaag hé, het is wat!)

Voor ik wegging heb ik veel weggegooid en naar de kringloop gebracht. Ik kwam dozen tegen die ik tot drie keer toe (DICHTGEPLAKT) heb meeverhuisd zonder erin te kijken. Spullen die ‘ooit wel een keer van pas komen’ of ‘zonde om weg te gooien’ maar onnodig zijn. Vooral meukjes van de Action kwamen veel voorbij…  Niet nodig, nooit gehad ook. Denk dus duurzaam! Het reisgevoel komt extra tot leven wanneer je alles wat je wel in bezit hebt gaat liefhebben. 

 

Backpack
Nederlands paspoort

Uitkijken naar de volgende bestemming

Leef in het moment, maar heb ook iets om naar uit te kijken. Op reis had ik ook steeds een volgende bestemming om zin in te hebben, en ook thuis wil ik dit doortrekken. Dus ik ga heerlijk uitkijken naar een weekendje Portugal in juni, mijn uitjes naar Zeeland zien als vakantiebestemmingen en de volgende lange reis voorbereiden. Het is wel gebleken dat goede voorbereiding het halve werk was, en ik kan niet wachten om die backpack weer van de vliering af te trekken. Want hoe je het wendt of keert, het échte reisgevoel is wachten bij de gate op Schiphol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *