Seek discomfort
Basis schrijftips
Basis schrijftips

Basis schrijftips

Schrijven blijft een lastig ding. Waarom gaan we keihard aan op Coolblue maar hebben we nog steeds moeite om dat soort “jeu” in onze eigen teksten te krijgen? Dat heeft meerdere redenen.

Toen ik net begon met solliciteren liet ik nog weleens brieven checken door mijn moeder. Die kwam dan terug met intro’s als “mijne dames en heren” waarna ik haar keihard uitlachte.  Als je erover nadenkt is het niet gek. Dit is hoe zij het op school heeft geleerd, dit is haar methode van “netjes” communiceren. Ze noemt ook nog steeds haar woonplaats op als ze met een officiële instantie belt. Dat was de norm, en zolang veel mensen dat als norm ziet gaan ze niet anders denken.

Ik als internetmillenial (N=1) kan daar niks mee, maar vergeet soms dat niet iedereen mijn denkwijze heeft. Ik probeer daarom altijd de middenweg te vinden en mijn teksten te laten lezen door mensen uit all depths of life. Hoe komt het over op iemand die ouder is dan ik, en hoe komt het over op iemand die jonger is? Vraag om eerlijke feedback, daar kan je altijd van leren.

Write drunk, edit sober.

Een van de grootste redenen waarom mensen moeite hebben met schrijven is schrijfschaamte. “Let er nog maar niet teveel op hoor, het is nog niet af.” Laat me het vooral lezen, laat me zien hoe je brein werkt! De tip die ik altijd toepas is Write Drunk, Edit Sober. Wanneer je in je conceptfase zit schrijf alles op waar je aan denkt. Dit hoeven geen lopende zinnen te zijn, het is jouw concept niemand die het gaat lezen of er iets van kan vinden. Doe alsof je dronken bent (of neem er een borrel bij, whatever works for you) en schrijf! Wanneer je gaat editen kan je alles nog aanpassen. Een tekst is pas af wanneer jij hem post of instuurt.

De laatste check

Ben scherp bij de eindcorrectie, op alle punten. Klopt je kop nog bij de rest? Geen ‘dt’ foutjes? Staan er niet teveel komma’s in mijn tekst? Mocht je moeite hebben met dat laatste, check dan vooral deze video. Loop ook alle ingevoegde linkjes nog een keer, dit gaat in de praktijk ook nog vaak mis. Ook bij mij…

Verwijder overbodige woorden

We schrijven zoals we praten, en dat is vaak inclusief de overbodige woorden en subtekst. Check bij het redigeren hoeveel woorden je kan schrappen, zonder dat de strekking van je zin verandert. Klopt je tekst nog? Dan zoveel mogelijk weglaten.

Leg je tekst een nachtje weg

Heb je nog tijd voor de deadline? Leg de tekst een nachtje weg en kijk er de volgende dag met een frisse blik naar. “Ergens een nachtje over slapen” werkt echt, je brein heeft rust nodig en zeker met teksten is kapot staren een ding.

Hoe zorg je ervoor dat jouw tekst leest als een feest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *