Seek discomfort
Colombia: There and Back Again
Colombia: There and Back Again

Colombia: There and Back Again

Na mijn laatste verhaal uit Brazilië ben ik nog in een paar andere kitedorpen geweest aan de noordkust, maar aangezien die best wel op elkaar lijken leek het me niet nodig er nog een verhaal aan te wijden. Mooie stranden, harde wind, leuke mensen en feestjes. En door! Ik ben bijna halverwege de trip, en de tijd gaat veel te snel.. Tijd om voet aan land te zetten van mijn favoriete land: Colombia! Chévere!

Roosje-Retrospection

In de twee maanden Brazilië keek ik eigenlijk alleen maar uit naar het weerzien van Colombia. Want dat was fantastisch vorig jaar, en ik kon niet wachten om door te gaan met mijn ontdekkingstocht in dat land. Wat ik alleen had onderschat is hoe het hoofd werkt, en hoe je hersenen plaatsen leuker maken dan dat ze daadwerkelijk zijn. Toen ik na een reis van deur-tot-deur 25 uur aankwam in Santa Marta bleek de romantische glans die ik in mijn herinnering had van het land toch wat doffer te zijn in de realiteit. Mensen waren niet zo hartelijk als ik me dacht te herinneren, en ook de hoeveelheid afval op straat en in de natuur verbaasde me. Had ik dat gemist de vorige keer, of heb ik alleen maar aan de positieve momenten teruggedacht? 

Blijkbaar heet dit effect het Rosy-Retrospection: 

“Rosy retrospection refers to our tendency to recall the past more fondly than the present, all else being equal. It is a cognitive bias that runs parallel with the concept of nostalgia, though the latter does not always directly imply a biased recollection. The phrase stems from the English idiom, “rose-tinted glasses,” where people see things as better than they were.” 

Lees vooral dit artikel als je dit herkent en er meer over wilt weten.

Hoedenverkoper Santa Marta

 Bomproof Freelancer

De eerste een á twee dagen in een nieuw land/nieuwe plek zijn altijd even klote, en dat zijn de momenten dat ik zo blij ben om te werken op afstand. Het geeft mij een stukje stabiliteit wat ik op zo’n moment echt nodig heb. Ik ben in een nieuwe plek, ken hier niemand, maar gelukkig heb ik een ritme en een routine waar ik me aan vast kan houden. 

Wat ook een positief effect is hiervan; ik ben een bomproof freelancer geworden dankzij werken op de meest uiteenlopende locaties. Daar bedoel ik mee te zeggen dat als ik aan het werk ben, gefocust, dat niks mij daar vanaf kan brengen. Als er wifi is kan ik werken, wat er ook om me heen gebeurt. Hysterisch hostel? Merk ik niks van. In een bar naast een speaker waar Jerry Riviera uit knalt? In mijn teksten geen spelfout. Mijn favoriete kantoor? Het vliegveld. De tijden van de prinses op de erwt zijn voorbij. Ik kan me herinneren dat ik ooit van een slecht ingestelde bureaustoel al chagrijnig werd…

Santa Marta & Taganga

Anyway, genoeg over mij: meer over Colombia! Ik ben nu in de stad Santa Marta, aan de oostkant van Barranquila. Santa Marta is een prettig gestoorde stad met een sfeervolle boulevard met stadsstrand en oogverblindende zonsondergang. Twee levendige stadsparken en een stadscentrum waar na elke hoek een nieuwe feeststraat opdoemt met restaurants, barretjes en streetfood. Ook Santa Marta: veel zwervers en junks, deels vanwege de situatie in Venezuela wat vluchtelingen oplevert. Ooit zal Santa Marta een onveilige plek zijn geweest maar dat hebben ze aardig weten te keren. Ik heb nog nooit zoveel politie gezien op zo’n klein stuk stad.

 

Dat werpt overigens wel z’n vruchten af, de boulevard is ook ‘s avonds een leuke plek om te zijn en het is elke dag gezellig druk op straat met een goede sfeer.

 

Maar het mooiste aan Santa Marta is voor mij wel de bus naar Taganga. Dit paradijselijke dorp ligt naast Santa Marta en is met een blauw busje te bereiken voor maar liefst 2.300 pesos (€0,40). Daar kan je duikles nemen in de wateren van Tayrona Park, chillen aan het strand, vis eten bij een van de strandrestaurantjes of met een ijskoude kokosnoot (of bier) genieten van de mooiste ondergaande zon die je ooit gaat zien.

Tiplijstje

Favoriete eetplek: La Oficina of een eettentje aan het strand van Taganga. Arroz de Coco ❤️

Favoriete duikschool: Tayrona Dive Center of Ocean Lovers

Beste duikinstructeur: Armando Chacón

Nieuwe favoriete vis: Koffervis

Beste bar: Surf Monkey Taproom

Beste koffie en gringowerkplek: Ikaro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *