Seek discomfort
Ilha do Guajiru – Barra Grande
Ilha do Guajiru – Barra Grande

Ilha do Guajiru – Barra Grande

Hee hoi hallo, het is even stil geweest op de blog! Naast dat bloggen natuurlijk een medium uit het jaar kruik is wat minder snel gepubliceerd is dan een story op Insta, voelde ik ook een blokkade om te gaan schrijven. Ik had namelijk geen idee wat ik hier eigenlijk aan het doen was, en dan voelt het raar om te schrijven dat het hier zo leuk, mooi en warm is. (Want dat is het wel,)

Maar waarom? Vorig jaar was alles nieuw, een aaneenschakeling van nieuwe indrukken en extases. Dat is nu wat minder, want Zuid Amerika is niet echt veranderd sinds de laatste keer dat ik er was. Ik voel me nu net die verwende Europeaanse backpacker die luid zuchtend op het strand ‘been there, done that’ gaapt zodra er een nieuw blik toeristen foto’s maakt van hun kokosnoot en acai bowl. 

Wat daarin ook niet meehelpt is dat ik nu niet in een digital nomadbubbel maar een kitesurf bubbel zit. Het gebied waar ik nu ben (noordkust Brazilië) heeft een boost gekregen door de groeiende populariteit van kitesurfen. De wind is hier constant aanwezig en het is heerlijk warm. Daarom de perfecte plek om aan de Europese herfst te ontsnappen. Dit gebied is dus een komen en gaan van toeristen die vaak al vaker in de regio zijn geweest, en dat is precies de valkuil: we vinden het allemaal zo normaal dat we hier zijn!

Hier heb ik ook nog geen oplossing voor gevonden helaas. Tips zijn welkom, bitchslaps ook. Want dit kan natuurlijk niet. Ik zit verdomme in Brazilië.

Guajiru Kite Safari

Ik voel me nu net die verwende Europese backpacker die luid zuchtend op het strand ‘been there, done that’ gaapt zodra er een nieuw blik toeristen foto’s maakt van hun kokosnoot en acai bowl. 

Kitesurfen in Ilha do Guajiru

Maar dan! Een update over het leven hier: het is heerlijk. Ik begon mijn avontuur met een nachtje in een airporthotel in Fortaleza, om de dag erna met de Guanbara bus naar Itarema – Ilha do Guajiru te gaan. Ik weet niet wat het is met bussen in Zuid-Amerika maar hoe warmer het buiten is, des te kouder staat de airco. Geen straf. 

In Ilha do Guajiru verbleef ik in Guajiru Kite Safari, net buiten het ‘dorp’ (straat). Hier sliep ik in een safaritent, liep in 50 meter het strand op en er werd iedere dag voor de gasten gekookt. Heerlijk! De kitespot zelf was over het algemeen top, afgezien van de lage getijden waarbij de lagune verandert in een modderbad. 

Ik heb hier drie weken gezeten, wat een hele fijne start was na een stress-zomer in Nederland, maar elke dag is wel hetzelfde. Werken, kiten, eten, slapen. Zo nu en dan wandelde ik naar het dorp om te werken bij een koffiezaakje voor de afwisseling en beter internet, maar verder zag je me er niet veel. Afgezien van het laatste weekend, waarbij ik aan de bar hing van de SOS bar/hostel (staat voor shoarma of saté, geen grap) wat gerund wordt door de Nederlandse Niels. Topplek, waar hij op verzoek zelfs poffertjes voor je bakt. 

Tips voor Ilha do Guajiru:

  • Beste plaats om te verblijven: Guajiru Kite Safari natuurlijk, en anders de SOS. 
  • Beste koffie: al TunTun. Heeft ook goeie wifi en lekkere lunch. En Gaston is een topper.
De liefste hond: boef
Guajiru Kite Safari

Kitesurfen in Barra Grande

Na deze drie weken was ik klaar voor meer avontuur en stapte de vrieskist op wielen in om naar de volgende bestemming te gaan: Barra Grande! Die in Piaui, er zijn er twee in Brazilië namelijk. (Superhandig)

Dit spreek je overigens uit als baha grantsjie. Hoe het met mijn Portugees gaat? Bedroevend slecht. 

Barra Grande is heerlijk eigenzinnig. Overdag is er niks te doen als je niet aan het kitesurfen bent. ’s Avonds komt het dorp tot leven met een minimarkt met kettinkjes en armbandjes, barretjes en caipirinha-stands. 

Als je hier drie dagen aan het kiten bent ken je zo goed als iedereen die er op dat moment is, want iedereen gaat naar dezelfde plaats om te starten. Bij BGK zijn de beachboys altijd aanwezig om je te launchen of landen, en ze hebben er (gaan we weer) acai bowls en verse kokosnoten. Wat wil een mens nog meer? 

Tips voor Barra Grande:

  • Beste bar: De meneer die caipirinhas verkoopt op het strand.
  • Beste restaurant: Que tu Queres
  • Beste Kiteplek: lagune van Macapa. 

Nog even over kitesurfen hier, voor wie dat interessant vindt: 

Kiten in Barra Grande is tof, alleen met hoogwater zijn er veel golven. Leuker is downwinden naar de lagune van Macapa waar het water vlak is en de wind stabiel. Vanaf daar heb je twee keuzes: upwind terug naar Barra Grande (zwaar, pittige workout) of 50 reals neerleggen om mee te gaan met een ezelwagentje, die einde van de dag klaar staan om de vermoeide kiters terug naar Barra Grande te brengen.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *