Seek discomfort
Lessen van een eerste reis
Lessen van een eerste reis

Lessen van een eerste reis

‘Hoe was je vakantie?’

Zes maanden reizen en werken. Zes maanden rondrennen met een laptop door stroomuitval, haperende WiFi, afleidingen en tijdsverschil. Zes maanden vol hoogte- en dieptepunten en op elke plek opnieuw moeten beginnen met het opbouwen van een (sociaal) leven. Waarschuwingen en goedbedoelde adviezen in de wind slaan en puur kijken waar je intuïtie je brengt. Dit is tot nu toe een van de gaafste dingen die ik heb meegemaakt.

 

Mocht je dit ook van plan zijn om te gaan doen dan heb ik wat tips. Ik wil niet zeggen dat ik een expert ben in het digital-nomadden maar na een half jaar durf ik wel te zeggen dat ik er goed in ben geworden. Voor ik wegging heb ik me volgezogen met alle informatie die er beschikbaar was over het onderwerp en daardoor ben ik erachter gekomen dat -logisch- het geen one-size-fits-all is. Het fijne aan dit leven is dat je het volledig naar je eigen hand kunt zetten. Dus daarom bij deze, de vijf belangrijkste zaken die je nodig hebt als je wilt gaan reizen en werken!

Stroom

Open deur, maar om op afstand te werken heb je stroom nodig. De meeste hippe plekken hebben dit probleem niet, maar ik wil op reis liever niet naar digital nomad hotspots. Waarom zou ik naar de andere kant van de wereld gaan, om daar met precies dezelfde mensen te zitten als thuis? Het nadeel van de wat avontuurlijkere bestemmingen is dat stroomuitval erbij inbegrepen zit. Daarom altijd:

  • Laptop zo vaak mogelijk aan de lader (mijne gaat makkelijk een werkdag mee zonder stroom, topding die Asus Zenbook)
  • Powerbank altijd opgeladen. Programmeer jezelf door elke ochtend te checken wat de status is van je powerbank. Halfleeg? Laden. Stroomuitval komt voor, dan kan je maar beter voorbereid zijn.
  • Datzelfde geldt voor je koptelefoon/oordopjes en telefoon. Als je kunt laden, altijd doen.

Geen stroom? Dan dus ook geen:

Wifi

Voor werken op afstand is goede wifi van levensbelang. Wanneer ik op zoek ging naar een nieuwe bestemming checkte ik ook altijd of de wifi sterk genoeg is om mijn werk te kunnen doen. Het enige is dat ‘goede wifi’ een relatief begrip is…

Doe daarom bij elke nieuwe bestemming de Google Speedtest om te checken of de wifi van goede kwaliteit is. Kan je er niet mee videobellen? Ga dan op zoek naar een werkplek waar dat wel is. Dat kan een koffietentje, restaurant of hotellobby zijn.

Is dat nog steeds geen optie? Kijk dan of er een dorp of stad in de buurt is waar je wel zou kunnen werken. Ja, omslachtig maar zie het als woon-werkverkeer. In het ergste geval zal je moeten verkassen naar een ander onderkomen maar dat hoort er ook bij.

Werktijden

Het grootste deel van mijn reis had ik 6 uur tijdsverschil, en de laatste maand 7. Als mijn werkdag begon om 08:00 was het in Nederland 15:00. Je begrijpt, mijn mailbox zat al vol op het moment dat ik wakker werd. Pittig! Wat ik veel hoorde was ‘oh lekker dan werk je als niemand meer online is, zonder afleiding!’ Maar in de realiteit had ik toch vaak nog een antwoord nodig van een collega voor ik verder kon, dus was het niet heel praktisch. Soms had ik meetings om 06:00 en dat was afzien. Maar hier ook weer: weet waar je het voor doet, dan maakt het allemaal niet meer uit. 

Zorg ervoor dat je van AL JE APPS notificaties uit hebt staan zodat je rustig wakker kunt worden, en ga pas aan het werk als je er mentaal op voorbereid bent. Ochtendstress is het niet waard, daar wordt je werk ook niet beter van. 

Pro tip: werk op zondagavond je werkweek uit en check waar deadlines zitten. Met 7 uur tijdsverschil wil je geen verrassingen achteraf. Communiceer ook duidelijk naar je collega’s en opdrachtgevers wanneer je online bent (NL tijd) zodat het voor iedereen duidelijk is. Tijdsverschil is een onontkoombaar probleem maar met de juiste voorbereiding is er prima mee te leven en werken.

Werkplek

Wat zijn geen werkplekken: een hangmat, een strandbedje, een bank zonder tafel en een schommelstoel.

Wat is wel een werkplek: een tafel met stoel. Het maakt echt niks uit of het een goede bureaustoel is of een krakkemikkig houten klapstoeltje. Een werkplek is een mindset en alles is op te lossen met kussentjes/dekentjes. 

Wat ik hiermee bedoel is dat wanneer er een duidelijke reden is waarom je iets doet, het allemaal minder uitmaakt hoe de rest eromheen vormgegeven is. Om te reizen moet ik werken, en dus is dat mijn focus. De beloning is zo groot, dat het me bijzonder weinig kan schelen of mijn bureaustoel ergonomisch verantwoord is. Yoga oefeningen tussendoor maken een hoop goed. Voor ik vertrok was ik de prinses op de erwt en moest alles perfect ingesteld staan voor ik überhaupt mijn laptop openklapte. Op reis zit ik erbij als een Spartaan en ik werk beter, sneller en efficiënter. Hierin zullen de meningen absoluut verschillen maar dit is hoe ik het ervaren heb. 

 

Sociaal leven

Vliegtuig in, vliegtuig uit: opnieuw beginnen. Niet altijd even makkelijk maar je wordt er op een gegeven moment wel goed in. Het helpt hierin erg om ‘iets’ te gaan doen. Dat kan in een stad een gratis stadstour zijn, een surfklasje volgen, of kijken of er een lokale Facebookgroep is met toffe activiteiten.

Optie twee is onwijs goed worden in alleen zijn. Dat laatste heb ik omarmt, en ik ben in de afgelopen zes maanden mijn eigen beste vriendin geworden. Ik ben erachter gekomen dat ik, voor mij, de belangrijkste persoon op aarde ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *