Seek discomfort
De voordelen van solo uit eten gaan
De voordelen van solo uit eten gaan

De voordelen van solo uit eten gaan

Wat een onvermijdbaar feit is als je solo gaat reizen is dat je in je eentje uit eten moet gaan. Tenminste, moet, moet, niks moet maar zie het als een zegen: je kán in je eentje uit eten gaan. Kan dat in Nederland niet? Ja natuurlijk wel, maar ik weet niet hoe het bij jullie zit; mijn sociale kring in Rotterdam is in zoverre groot dat ik overal wel weer een bekende tegenkom. Echt anoniem ben je in je eigen stad bijna nooit.

In het buitenland is dat geen issue. Daar kent niemand je, en kan je precies doen waar je zelf zin in hebt zonder bekenden tegen te komen. Heerlijk!

Hoe anders was mijn mening hierover 6 jaar geleden. Mijn toenmalige psycholoog droeg me op om in mijn eentje ergens koffie te gaan drinken. Een marteling, zo omschreef ik het later toen ik haar weer sprak. Gelukkig rookte ik toen nog en had ik zodoende iets te doen op het terras, maar toch. Als ik met vrienden naar de kroeg ging wilde ik als laatste naar binnen, en ergens alleen leek me vreselijk. Wat zouden ze wel niet denken…

 

Tot nu, tot hier. Ik heb solo zijn omarmt en ben het gaan koesteren. Daarom hierbij mijn redenen waarom uit eten gaan het fijnste is wat je kunt doen op reis:

  1. De restaurantkeuze ligt volledig bij jou, want:
  2. Je hoeft met niemand rekening te houden. Wil jij een hele fles wijn? Meid, neem een hele fles wijn. Die ene, die alleen jij lekker vind. Wil je voor, hoofd én na? Lekker doen, wie houdt je tegen! 
  3. Je bent in no-time bff met de bediening, dat is namelijk het enige sociale contact wat je hoeft te hebben dus dan is het extra leuk.
  4. Entertainment genoeg! Podcast luisteren? Lekker doen. Boek lezen of in een tijdschrift bladeren? Perfect in een restaurant. Mensen kijken en scenario’s bedenken hoe hun leven is? Fantaseer away! Mensen zijn altijd zo druk met zichzelf dat ze je niet eens op zullen merken. Maak daar gebruik van, maar ga niet lopen staren. Dat is ook weer zo onbeleefd. 
Annemarie, vervent solo-uit-eten-gaander

Zijn er dan geen nadelen? Uiteraard, maar daar is echt wel een workaround voor.

Met op stip op nummer 1:

  1. Table for one please, je krijgt hoe dan ook een kuttafel toegewezen.
    Ga hier dus ook niet mee akkoord. Wijs een tafel aan die jou het leukst lijkt voor ze de kans hebben je in de hoek te proppen. Of wanneer ze vragen of je het oké vindt om aan de bar te eten: ‘I have a bad back so preferably not’. (geen woord aan gelogen)
  2. Dishes to share, is wat lastig. Veel restaurants hebben gerechten die per twee te bestellen zijn. En laat jij daar nou net onwijs veel zin in hebben… Oplossing? Je bent op reis vaak niet de enige solo-reiziger. Nodig een vreemdeling uit om ‘m te delen, wie weet is hij/zij/hen nog leuk ook. 😉
    Geen trek in sociale contacten tijdens je solo-eet avontuur? Your loss, of bestel voor twee en vraag om een doggybag na afloop.  

Dat was ‘m! Heb je zelf nog tips, of voor- en nadelen van in je eentje uit eten gaan? Deel ze, spread the word en doe het jezelf aan. Je gaat me dankbaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *