Seek discomfort
Confession: ik wil geen digital nomad zijn.
Confession: ik wil geen digital nomad zijn.

Confession: ik wil geen digital nomad zijn.

Ik ben sinds kort digital nomad, en dat is een titel waar ik niet trots op ben. Naast het feit dat ik het simpelweg een stom woord vind, sta ik er ook niet achter wat we op dit moment de wereld aandoen. We kennen gentrificatie wel uit steden in Nederland, maar wat we op dit moment de derde wereld aandoen valt niet goed te praten. Niet op deze manier.

Wanneer je de term ‘digital nomad’ Googelt, krijg je: a person who earns a living working online in various locations of their choosing (rather than a fixed business location). Met foto’s van blije witte mensen met laptops op tropische stranden of in een hangmat. (niet erg ergonomisch verantwoord maar oké.) 

Ik zou het eerder omschrijven als: mensen uit het Westen met een goede baan wat ze locatie-onafhankelijk kunnen uitvoeren, waardoor ze goedkoper kunnen leven in warme landen omdat de lokale bevolking veel minder verdient dan zij doen. 

Maar wat is dan het probleem hiervan? En waarom is het slechter dan toerisme? 

Wat digital nomads doen in vergelijking met toeristen is; langer blijven. Een toerist gaat 2-3 weken naar een plaats in het hoogseizoen, in een luxe hotel en het geld mag rollen. Je bent immers op vakantie! En meestal wanneer je op vakantie bent let je niet op de kleintjes, ben je niet op dieet en eet je wat de locals ook eten. Daarnaast koop je flink wat souvenirs voor thuis en je leert het land kennen. (mits je niet naar een all-inclusive resort gaat, wie doen dat nog eigenlijk?) 

Dit helpt de lokale economie die draait op toerisme, en als je het bewust doet is toerisme niet per definitie slecht. 

Het verschil tussen een digital nomad en een toerist

Digital nomads blijven langer dus zoeken goedkope appartementen om te huren – die anders verhuurd zouden worden aan locals – voor zo min mogelijk geld. De ondergrens van een digital nomad is nog steeds het dubbele wat een local kan betalen dus gaan teveel huizen naar de nomads. Gooi er een glasvezelverbinding tegenaan en je hebt een cash cow waar je ‘U’ tegen zegt als investeerder. 

Door dit soort verandering stijgt de huurprijs waardoor voor de meeste mensen wonen op zo’n locatie niet meer mogelijk is, dus: gentrificatie.

Wat je ook veel ziet gebeuren in plaatsen waar digital nomads zich gevestigd hebben, (fijn tegenstrijdig, nomads-vestigen) is dat je doodgegooid wordt met smoothie-bowls, avocado toast en andere gezonde westerse hypefoods. Veelal import want dit wordt niet lokaal geteeld. Je ziet een community die buigt voor het Westerse geld.

Eindresultaat: digital nomads are taking over, een plaats verliest zijn authenticiteit en is een soort Westers warm land geworden. Eeuwig zonde. Wat ook niet meehelpt is dat de gemiddelde digital nomad liever niet met locals omgaat. Elke plaats waar je komt zijn er meetups en borrels met mede-nomads. We willen geen land leren kennen, we willen het land toe-eigenen en er ons eigen paradijs van maken. Helaas gaat dit de komende tijd alleen maar erger worden nu er steeds meer landen zijn die een digital nomad visa in het leven hebben geroepen. Op deze manier kan je langer in een land verblijven met een ander soort visum dan een toeristen- of werkvisum. Dat kan tot wel een jaar/18 maanden en vaak hoef je niet eens belasting te betalen. 

Ik wil hier niet aan meedoen, daarom wil ik het anders gaan doen. Of me dat deze trip gaat lukken weet ik nog niet – ik heb nog nooit gereisd en vind het ook serieus spannend – maar de intentie is er wel.

Wat kan je doen om jouw digital nomad voetafdruk zo klein mogelijk te maken? 

  1. Verblijf bij locals. Huur een kamer bij iemand in huis en leer het land kennen waar je te gast bent. Kies niet voor een maand een goedkoop appartement voor jezelf; ja het is misschien comfortabeler, maar houd de huizen voor de eigen bevolking, jij bent op bezoek. Gedraag je daar naar.

     

  2. Eet lokaal. Skip de avo-toast en fusion en verbreed je smaak door de lokale keuken te leren kennen. De kleine cantina’s met plastic stoeltjes hebben vaak ook nog eens het beste eten dus ga uit je comfort zone en proef het land! Ben je bang dat dit ongezond is of niet binnen je dieet past? Als het allemaal zo vreselijk slecht voor je zou zijn, zouden de bewoners allang uitgestorven zijn. Of kies een land waar de lokale keuken past bij jouw dieet. Jij past je aan aan het land, niet andersom.

     

  3. Koop een lokale simkaart met flink wat data en werk via je mobiele hotspot of mifi-WiFi punt. Daarmee ben je minder afhankelijk van locaties waar goede wifi is → veel digital nomads zijn → investeerders met glasvezelverbinding → waar jij niet aan bij wil dragen. Toch? Op die manier kom je ook nog eens op andere locaties dan wat nomadlist je voorschrijft. Adventure awaits!

Ik ga bovenstaande dingen de komende tijd proberen te doen, met als doel: bijdragen aan een betere wereld voor iedereen. Niet alleen voor deze mensen:

Digital nomad

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *