Seek discomfort
De eerste dagen als digital nomad: ik loop langzamer.
De eerste dagen als digital nomad: ik loop langzamer.

De eerste dagen als digital nomad: ik loop langzamer.

Ik ben geen fan van de term -digital nomad- maar ik ben het wel geworden. Ik weet niet meer precies wat me ertoe gezet heeft, was het een grote liefde die het opperde? Vastigheid waar ik uit wilde ontsnappen? Geen idee. Het enige wat ik zeker wist is dat ik weg wilde. Niet permanent, maar wel lang genoeg om thuis weer eens goed te missen. De zon achterna, nieuwe mensen ontmoeten en werken vanaf een plek wat niet in Nederland is. Laat me je meenemen in mijn proces, en waar het me tot nu toe gebracht heeft. 

November 2021: plannen smeden

Hoewel ik mijn baan leuk vond bracht het me toch niet de voldoening waar ik naar op zoek was. Ik hoopte dat een baan in de stad me blij zou maken maar het kantoorleven waar ik in coronatijd zo naar verlangde had niet meer het gewenste effect. Ik wilde weg. Eigen baas zijn, mijn eigen dagen indelen en werken wanneer ik het productiefst ben. In november gaf ik mezelf een deadline, 1 juni start ik als freelancer en vanaf september ga ik op reis. Waarnaartoe? Geen idee, maar weg van hier.

In die periode ging ik op onderzoek uit. Voornamelijk werktechnisch: wat waren mijn sterke en zwakke punten? Waar zou ik mijn specialiteit van maken als ik eenmaal freelancer was? Ik ben al een aantal jaar online marketeer en ik durf te zeggen dat ik daar genoeg ervaring in heb. Mijn grootste angst lag in het vinden van opdrachtgevers. Hierin werd ik gelukkig gerustgesteld door freelance vrienden, ik zou me er vooral niet druk over moeten maken. Ze weten je echt wel te vinden.

Mei 2022: vliegende start

Ze hadden gelijk! Nog voordat het 1 juni was was mijn agenda tot half september gevuld met klussen. Ik heb niet hoeven zoeken, ze vonden mij. De een via een vriendin, de ander via LinkedIn. Dat ging niet helemaal vanzelf, ik heb in de tussentijd hard gewerkt aan een website en het schrijven van content. Hard werken werd beloond en ik kon aan de slag.

September 2022: landen in Lagos

De eerste bestemming waar ik vandaan wilde gaan werken was Lagos. Deels omdat het me fijn leek om in Europa te beginnen (yay 30g internet met t-mobile unlimited) maar ook omdat Lagos buiten het hoogseizoen een walhalla is voor digital nomads. Veel co-working plekken en een grote community. Je begrijpt het, overal havercappu’s en happy hour. Vorige week ben ik geland en vandaag is mijn eerste echte dag werken. Op het moment dat ik dit typ zit ik in co-work Giramar met uitzicht op een zwembad (waar we ook gebruik van mogen maken) en een fijne ruimte met retesnelle WiFi. Vraag me af hoe productief zo’n plek is, naast me zit een Brit al de hele ochtend de uitvaart van Queen Lizzie te kijken (oké, snap ik) en de meid schuin tegenover me zit meer aan het zwembad dan achter haar laptop. 

Op persoonlijk vlak: Ik loop langzamer

Zo lang ben ik hier nog niet, maar ik merk al wel direct verschil in hoe ik me voel en hoe ik beweeg. Ik ken mezelf best goed, al zo’n jaar of 29, en ik ken mezelf in slechte en goede momenten. Hoe ik me hier voel is echt een wereld van verschil met thuis. De afgelopen maanden waren erg hectisch. Dat kwam deels door mijn heerlijke klus bij ALL CAPS street art festival, en deels door een druk sociaal leven. Afgelopen zaterdag werd ik wakker in mijn hostel en ik schoot omhoog. Mijn eerste gedachte was ‘wat moet ik allemaal doen vandaag?’ Het antwoord was: niks. Ik hoefde niks te doen. Maar hoe ziet niks doen er dan uit?

Niks doen, niksen, lummelen.

Na het opstaan en ontbijten ben ik een rondje gaan wandelen met een muziekje op. Struinend door de smalle straatjes van Lagos viel het me ineens op dat ik langzamer aan het lopen was. Voor de mensen die me niet kennen; ik loop belachelijk snel voor iemand van 1.60. Altijd gehaast, altijd met een doel. Nu liep ik doelloos rond en kreeg ik een onherkenbare rust over me heen. Heerlijke rust. Eindelijk de ruimte die mijn hoofd nodig had om weer creatief te kunnen zijn, en blijkbaar had ik daar meer behoefte aan dan dat ik dacht.

Van niks doen krijgt je geest ruimte, het wordt ook wel lummelen genoemd. House of Deeprelax is hier ook fan van, lees hier het artikel wat in Trouw heeft gestaan over lummelen en probeer het eens!

Ik ben nog maar net begonnen dus kan er nog niet veel over zeggen, maar ik ben zo blij dat ik in november 2021 de keuze heb gemaakt om dit te gaan doen. Het voelt goed om plannen te maken en die daadwerkelijk uit te voeren. Dit is het resultaat van plannen, manifesteren en snoeihard werken. Ik ben blij.

Lagos by night

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *